Jak spożycie pokarmów w okresie laktacji wpływa na zawartość mleka kobiecego? Sprawdzą to badaczki z WUM i UW

W ramach mikro-grantu WUM i UW przeanalizowany zostanie wpływ pokarmów spożywanych w okresie laktacji na zawartość mikroelementów i witamin w mleku kobiecym. Kierownikiem projektu ze strony WUM jest dr hab. Aleksandra Wesołowska z Zakładu Biologii Medycznej i Uniwersyteckiej Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją przy Regionalnym Banku Mleka w Szpitalu im. Św. Rodziny, zaś ze strony UW dr Magdalena Michalska-Kacymirow z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych. Przy projekcie współpracować będzie również dr Agnieszka Bzikowska-Jura z Zakładu Biologii Medycznej WUM i Uniwersyteckiej Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją.

Badaczki przestudiują kwestionariusze żywieniowe uczestniczek realizowanych przez siebie projektów. Użyją do tego unikatowego narzędzia do oceny żywienia oraz planowania spożycia dla określonych subpopulacji – Dieta 6.0. Następnie uzyskane dane zostaną skorelowane z wynikami analiz składu mleka badanej populacji, które zostały wykonane we wcześniejszej współpracy WUM i UW. Na tej podstawie badaczki planują przygotować wspólny projekt badawczy w ramach konkursu OPUS Narodowego Centrum Nauki.

Mikro-grant pozwoli również na udział badaczek w 3. Naukowym Spotkaniu Europejskiego Stowarzyszenia Banków Mleka w Mediolanie oraz publikację pracy dotyczącej analiz prowadzonych w ramach grantu.