Podręcznik "Zasady żywienia osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi"

Informujemy o publikacji podręcznika dla lekarzy i dietetyków pt.: "Zasady żywienie osób z cukrzyca i chorobami towarzyszącymi" (Wydawnictwo PZWL 2020), która powstała w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Wydział Nauk o Zdrowiu WUM pod redakcją naukową dr Anny Jeznach-Steinhagen.

Pozycja zawiera ponad 360 stron, 23 rozdziały, a do napisania zostali zaproszeni najlepsi specjaliści z tematu żywienia z Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM, Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM, Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii UCK WUM oraz Klinika Diabetologii i Chorób Wewnętrznych UCK WUM.

Swoją tematyką obejmuje zarówno cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzyce ciężarnych, nefropatię cukrzycową, NAFLD, wegetarian z cukrzycą, pacjentów z cukrzyca i chorobami kardiologicznymi, bezpieczeństwo diet alternatywnych, słodzików, mikrobiota w cukrzycy czy elementy psychodietetyki i zaburzeń odżywiania u osób z cukrzycą. Zawiera wiele barwnych rycin, tabel, diagramów, schematów - zachęca i ułatwia studiowanie wiedzy.

Spis treści

Podręcznik uzyskał 2 pozytywne recenzje oraz patronat Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienie Poza- i dojelitowego POLSPEN.

Zachęcamy do zapoznania się z tematyką rozdziałów i do czytania.